LECLAIR: Primer llibre de sonates Op. 1 núm. 2


Jean-Marie Leclair
 (Lió10 de maig de 1697 - París22 d'octubre de 1764) va ser un violinista i compositor francès del Barroc. Se'l considera el fundador de l'escola francesa del violí.

Leclair va abandonar Lió per estudiar dansa i violí a Torí (Itàlia), on va ser deixeble de Giovanni Battista Somis, que fou alumne d'Arcangelo Corelli; per això se'l coneix com "El Corelli de França". 

L'any 1716 es va casar amb Marie-Rose Casthanie, una ballarina que va morir el 1728. Aquell mateix any es va establir a París, on va tenir un gran èxit com a violinista i compositor.

El 1734 va entrar com a violinista de la «Chapelle Royale» de Lluís XV, tot i que va renunciar al càrrec per desavinences amb la cort. Dos anys més tard, va viatjar a Holanda i va entrar en contacte amb Pietro Antonio Locatelli, que també era deixeble de Corelli, de qui va rebre lliçons. 

El 1743 es va traslladar a Madrid, on es va posar al servei de l'Infant Don Felipe, gran apassionat de la música francesa, a qui dedicà el seu segon llibre de concerts. El 1745, en tornar a París, va estrenar la seva única ópera, Scylla et Glaucus.

La seva mort està envoltada de misteri. Va morir assassinat el 1764, el mateix any de la mort de Rameau.  Poc abans de morir, Leclair s'havia traslladat a un barri de París considerat insegur. La nit anterior a la seva mort, havia estat jugant una partida de billar amb un amic. Al matí, el jardiner hi va anar, com era habitual, i li va semblar estrany veure el barret de Leclair tirat al jardí. En entrar a l'habitatge el va trobar mort amb ferides d'arma blanca, sobre un toll de sang. Aquest cas va provocar una gran commoció, ja que Leclair era un músic molt conegut. La policia va trobar tres sospitosos: el jardiner, la seva segona muller de la qual s'havia separat, i un nebot que també era violinista amb qui mantenia serioses desavinences, ja que l'acusava d'entorpir la seva carrera per no haver-lo recomanat. Mai no es va esbrinar la veritat.

Encara que se'l considera el pare de l'escola francesa de violí, en la seva època Leclair es va destacar per unir els estils i formes actuals de França i Itàlia. 

Descarrega la partitura aquí.


Comentaris